Tips på bra löpträning

Ett effektivt sätt att träna upp sin kondition är att springa intervaller. Ett upplägg jag gillar är intervallpasset jag sprang idag.

Först använder jag min foam roller + några aktivitetsövningar för sätesmuskulaturen

10 min uppvärming
20 st intervaller 40 / 20  (85-90%)
5 min nedjogg

Då springer jag 40 sekunder på 85-90% av min maxpuls. Sedan går jag i 20 sekunder för att försöka få ner pulsen lite. Om du inte vet din maxpuls finns det enkla formler för att räkna ut den, tex 208 – (0,7 x din ålder). Men tänk på att det skiljer 5-10 slag för det flesta. Det bästa är helt klart att göra ett maxpulstest (härligt ord).

Idag sprang jag i en ganska kuperad terräng i skogen. Utomhuslöpning går inte jämföra med löpning på gymmet. När man dessutom kan springa i skogen där fotlederna får bra träning då man hela tiden måste parera för grenar, stenar etc. I skogen finns dessutom så mycket att titta på att jag lätt glömmer hur jobbig löpningen är. Dofterna, den friska luften. Fördelarna är många!

Min löplistaSpotify

Lämna en kommentar